Call Center: (+4) 021 350 41 21

Ce este CONDENSUL și cum poate fi combătut

Condensul este apa care rezultă din transformarea vaporilor de apă în atmosferă. Aerul care ne înconjoară în interiorul caselor noastre conţine întotdeauna vapori de apă care de obicei sunt invizibili. Un exemplu tipic este norul de abur de deausupra unui ibric care devine rapid invizibil – de fapt, acesta a fost absorbit în atmosferă.

Cu cât este mai cald aerul, cu atât poate conţine mai mulţi vapori de apă - dar există o limită în ceea ce priveşte cantitatea de vapori pe care o poate conţine pentru o temperatură dată. Când această limită este atinsă, se spune că aerul devine saturat. Când aerul saturat vine în contact cu o suprafaţă care are o temperatură mai mică decât acesta, aerul este răcit şi emană surplusul de vapori de apă pe această suprafaţă – iniţial sub forma de abur şi, dacă este excesiv, sub forma unor picături mici de umezeală. Un exemplu este atunci când o persoană respiră spre o oglindă: condensul apare deoarece aerul expirat este săturat şi temperatura lui este mai mare decât temperatura aceluia al oglinzii (care este la temperature camerei).

Câteva exemple de unde vin vaporii de apă

 • Respiraţia: 2 adulţi care dorm produc 750 ml de umezeală în 8 ore ce este absobita ca vapori de apă în atmosferă
 • Gătitul: norii de abur pot fi văzuţi lângă tigăi şi ibrice şi apoi par că au dispărut. Norii au fost absorbiţi în atomosfera. Însuşi aragazul poate fi o sursă de vapori de apă; e.g. un aragaz cu gaze poate produce aproximativ 1 litru de umezeală pe oră.
 • Spălatul: vaporii produşi de apă fierbinte sunt rapid absobiti în atmosferă.
 • Îmbăierea, rufele spălate şi hainele umede: acestea sunt adesea sursele principale de vapori din casa dvs.
 • Sistemul de încălzire: un sistem de încălzire pe gaz poate produce 330 ml de umezeală pe oră. Sistemele de încălzire cu parafină produc 4,5 l de umezeală pentru fiecare 4l de combustibil ars.
 • Plantele de interior: acestea reprezintă o sursă de vapori de apă frecvent nerecunoscută dar totuşi semnificativă.
 • Clădirile noi: Cărămizile, lemnul, cimentul şi alte materiale într-o casă cu 3 dormitoare absorb între 5000-60000 l de apă în timpul construcţiei. Mult din această cantitate se risipeşte în atmosferă din interior în timpul perioadei de uscare.
Principalii factori care produc condensul:
 •     Conţinutul de vapori de apă din aer
 •     Temperatura din interiorul camerei
 •     Temperatura exterioară

Cum ajută geamurile termopan?
Geamurile termopan sau tripan sunt un izolator proiectat să reducă pierderea căldurii prin propagare din interiorul către exteriorul unei clădiri
În condiţii de expunere normale, temperatura suprafeţei dinspre cameră a geamului din interior va fi mai mare decât ar fi în cazul geamurilor simple. Probabilitatea condensului care apare atunci când aerul cald şi umed din cameră intră în contact cu suprafaţa geamului este în acest fel redusă.
Totuşi, trebuie să ţinem cont că geamurile termopan sunt un izolator şi nu o sursă de căldură şi nici nu controlează cantitatea de vapori de apă din aer. Atunci când camerele sunt încălzite inadecvat şi este puţină căldură care să fie reţinută, geamurile termopan nu pot îndeplini funcţia pentru care au fost montate.
De exemplu, un motiv pentru care se formează condensul, ar fi un dormitor nefolosit, pe care proprietarii nu-l încălzesc din motive de economie. Prin urmare, temperatura suprafeţei geamului interior se apropie foarte mult de temperatură de afară. În plus, ferestrele dintr-o astfel de cameră sunt ţinute închise  dar vaporii de apă generaţi în altă parte a casei îşi vor găsi drum înăuntrul camerei fără a putea fi evacuti. Astfel cele două condiţii necesare producerii condensului – o temperatură joasă a suprafeţei geamului  şi un conţinut mare de vapori de apă în atmosefera- sunte prezente.

Localizarea condensului pe geam
În încercarea de a reduce gradul de condens est important de notat pe ce suprafata a geamului se formează, localizarea acestuia indicând cauza şi astfel soluţia.
Condensul de pe suprafata dinspre cameră a geamului din interior înseamnă că temperatura suprafeţei geamului este prea joasă  în raport cu conţinutul de vapori de apă din cameră.
Condensul dintre foile de geam indică o defecţiune de etanşare.
Acolo unde geamurile termoizolante se obţin prin instalarea unui geam secundar, condensul pe suprafaţa cavităţii geamului exterior indică, în majoiritatea cazurilor, infiltraţia aerului umed din cameră în cavitate. În orice caz, este de notat faptul că acest lucru nu este posibil la ferestrele secundare închise ermetic, de aceea migrarea aerului din cameră în cavitate este de aşteptat. Condensul poate apărea ocazional pe suprafaţa cavităţii geamului interior atunci când soarele străluceşte pe fereastră. Aceasta înseamnă că ceva din însuşi spaţiul de aer, cum ar fi un distanţier din lemn neetansat sau un desicator (system de etanşare), conţine umezeală. Această sursă poate fi de asemenea responsabilă pentru condensul de pe suprafaţa cavităţii geamului exterior. Condensul de pe partea de din afară a geamului exterior este natural şi poate fi trecut cu vederea.

Cum reducem CONDENSUL?
Când se formează pe suprafaţa dinspre interiorul camerei

 •     asiguraţi ventilaţia naturală printr-o secţiune deschisă a ferestrei  sau printr-un sistem de ventilaţie brevetat sau printr-o cărămidă perforată.
 •     acolo unde nu există şeminee sau acolo unde coşurile au fost blocate (şi nu pot fi deblocate), asiguraţi-vă că orificiile de ventilare ale pereţilor sunt instalate şi curăţate.
 •     deschideţi cel puţin o fereastră  în fiecare cameră pentru a permite circulaţia aerului
 •     asiguraţi ventilaţia tuturor camerelor atunci când se folosesc sisteme de încălzire cu gaz sau petrol
 •     instalaţi hote deasupra aragazelor  şi a altor echipamente care produc aburi şi ventilaţi-le către exterior
 •     asiguraţi-vă că băile şi bucătăriile sunt ventilate conform standardelor
 •     etanşaţi uşile interioare şi ţineţi-le închise  pentru a împiedica transferul de aer cu un conţinut de vapori de apă ridicat dinspre camerele care sunt  principală sursă de umezeală cum ar fi bucătăriile, băile, uscătoriile. Trebuie să ţinem cont că vaporii de apă nu rămân în cameră unde sunt generaţi ci migrează în toată casa deoarece:    presiunea vaporilor de apă în camera unde s-au format poate fi mai ridicată decât oriunde în altă parte în aşa fel încât aerul umed va fi trimis în camere cu o presiune mai joasă;   curenţii de convecţie îi vor purta prin toată casa
 •     creşteţi uşor temperatura aerului din interiorul casei
 •     pe vreme rece, ţineţi permanent o sursă de încălzire în casă
 •     oriunde este posibil, puneţi radiatoare sub ferestre pentru a menţine temperatura geamului interior la un nivel rezonabil;
 •     condensul poate fi cauzat de izolarea geamului interior de aerul cald din cameră prin perdelele grele când acestea sunt trase. Pentru a permite trecerea aerului cald spre geam, poziţionaţi perdelele la 15-20 cm de fereastră  şi asiguraţi-vă că sunt suficiente goluri în partea de sus şi de jos pentru a permite circulaţia continuă a aerului
Condensul nu va apărea pe interiorul unei ferestre izolate corect. Pentru ferestrele duble aceste fenomen este posibil.

PRO CONFORT WINDOWS

Suntem o companie dedicată fabricării de ferestre și uși PVC și de peste 10 ani studiem și proiectăm soluții pentru satisfacerea nevoilor clientului și a celor mai îndrăznețe idei arhitecturale de tâmplărie. La noi puteți găsi o gamă completă de ferestre şi uşi din PVC cu geam termoizolant, uși rezidențiale, uși glisante, uși culisante cu ridicare (HST), uşi oscilo-culisante în forme şi tipo-dimesiuni diverse.

Calitate - Marcaj CE

Ferestrele și ușile noastre sunt produse conform cu standardele de: calitate, siguranţă şi eficienţă energetică.

Sistemele de management implementate certifică faptul că toate activitățile noastre sunt îndreptate spre satisfacerea clienților și protejarea mediului inconjurator

Contact

 • Aurel Vlaicu Nr 8 – Centura Afumați
 • +4 021 350 41 21
 • ofice@proconfort.ro
 • Localizare harta
Site-ul PRO CONFORT foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii implică acceptarea lor.